23 December 2005

Gam!

Bütün dünyâ benim olsa gâmım bitmez nedendir bu?
Ezelden gam turâbıyla yoğrulmuş bir bedendir bu.

Yavuz Sultan Selim&Şair Vehbi

Beni anlatabilecek birseyler aradigim bir gun karsima cikti bu beyit. Bir gun bana; "sen kimsin?" diye sorarlarsa bu beyiti gosterecegim:)

Bu beyitin bir de hikayesi var...


Yavuz Sultan Selim Han, cok sevdigi sair Vehbi'yi bir gun yanlislikla uzup yanindan uzaklastirir. Istanbul'dan kalkan Vehbi Van'a kadar gider ve Van muftusunun yaninda katiplige baslar.

Yanindan ayrilmasina sebep oldugu sair Vehbi'yi yeniden bulmak isteyen Yavuz Sultan Selim ne yazik ki sairi bulamaz. O zaman aklina bir fikir gelir ve ilk misrasini yazdigi beyit icin bir yarisma acar. Ilk misrayi, kendisinin begenecegi sekilde tamamlayacak olana hediye verecegini aciklar. Amaci Sair Vehbi'nin de yarismaya katilmasini saglamak ve boylece onu bulmaktir. Zamanla misralar gelir ama hicbirisi Sultan'i tatmin etmez. Gunlerden bir gun Sair Vehbi gercekten de dayanamaz ve bir mısra yazar ancak bunu kendi adi altinda degil, yaninda calistigi Van muftusu ile padisaha yollar. Ikinci misrayi cok begenen sultan muftuye hediyesini verir ancak misranin gercek yazarini da ogrenmek ister. Velhasilkelam Sultan sairine, bizler de bu vesile ile yukardaki derin anlamli beyite kavusuruz:)


1 Comments:

Blogger ladybird said...

Ey gonul, ey gonul neden bu kadar gamla dolusun...?

1/31/2006 10:53:00 pm  

Post a Comment

<< Home