30 January 2006

Esir...


1970'li yillarin kuzey Londra/Finchley bolgesinde yasli bir Ingiliz, ciftlik evinin mutfaginda Turkce birseyler mirildaniyor. Kizina oldugu gibi, kizinin oglu olan kucuk torununa da Turkce ogretmeye calisirken bir yandan da Turkceyi nerde, nasil ogrendigini anlatiyor.

1970'li yillarin yasli buyukbabasi 1910'lu yillarin genc delikanlisi idi. Henuz cok renkli kimligine burunmemis Londra'nin, sehirlesmemis kirsalinda nalbur olarak hayatini surdurmekteydi. Birinci Dunya Savasi, pek cok kisinin oldugu gibi onun da hayatini degistirdi. Savasa katilmak icin Ingiliz Birlikleri'ne katilan genc nalburun kaderine, savasin cetin gectigi bolgelerden birisi olan Gelibolu cikti. Birligi ile Osmanli topraklarina gelen nalbur, Gelibolu'da savasirken Osmanli askerlerine esir dustu. Esir gibi degil insan gibi karsilanan nalbur, kagit uzerinde dusman oldugu insanlardan gordugu muameleyi hayati boyunca unutmadi ve hep andi.

Turkce ogrenecek kadar "esir" kimligi ile Osmanli topraklarinda, Osmanli askerleri arasinda yasadi. Rahat ediyor, sıkıntı cekmiyordu ama ulkesini ve ailesini ozlemisti. Devam eden savasin ne zaman bitecegi belli degildi, basinin caresine bakmasi gerektigine karar verdi. Bir gece ahirdan caldigi at ile 4 gun boyunca dort nala, hic durmadan Arnavutluk'a kadar kacti. Arnavutluk uzerinden ulkesine dondugunde artik baska bir insandi. Savasin korkunc yuzu pek cok asker gibi onu da degistirmisti. Savastan onceki genc degildi artik. Ancak esirliginde ogrendigi Turkceyi ve ona bu dili ogretenleri hic unutmadi. Oyle ki 1970'li yillarda, Finchley'deki bir Ingiliz evinin mutfaginda Turkce konusuluyor, Gelibolu anlatiliyordu.

Buyukbabasinin mutfaginda basladigi yabanci dil ogrenme macerasi genc adamin icine isledi. Anadili Ingilizceden baska Fransizca, Italyanca, Ispanyolca ve Rusca ogrendi. Dunyanin cesitli ulkelerinde calisti. Londra'nin merkezinde tercumanlik ve Ingilizce sinavlarina hazirlik kursu veren bir sirket acti. Cesitli ulkeleri gezmis, farkli dilleri ogrenmis olan genc adamin, dil ve kultur ogrenme sevdasi gecmemisti. Haftada 2 kere Farsca dersleri aliyor, sirketinden cikip ders aldigi hocasina dogru giderken Regent Street'ten geciyordu.

...Ve gunlerden bir gun...

Neredeyse 90 yil once kaderin kendisini Londra'dan Gelibolu'ya surukledigi nalburun, dilbilimci torunun yolu, 2000'li yillarda, yolu o topraklardan Londra'ya dusmus tahin ile Regent Street'te kesisti.



tahin

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Birde cikarlar ermenileri kestiniz ettiniz, dusmanimiza bile insan gibi davranmisiz savas zamani bile.

Eline saglik tahin, ilk defa sayfani ziyaret ettim ve anlatim tarzini beyendim.

2/05/2006 11:08:00 pm  
Blogger tahin said...

tesekkurler cem, her zaman beklerim:)

2/07/2006 11:33:00 am  

Post a Comment

<< Home