28 January 2006

Muhacir...

19. yuzyilin sonu&20. yuzyilin basi... Bir baba, iki ogul ve bir kiz, Yunanistan topraklarindan Osmanli topraklarina dogru yola cikar.

Annelerini koylerinde topraga vermis olan ortodox hristiyan Rum aile savastan kacmakta, huzur ve ekmek parasi icin Osmanli topraklarina siginmaktadir.

Trakya uzerinden yuruye yuruye ve is bulduklari yerlerde calisa calisa Gelibolu'ya kadar ulasirlar. Gelibolu'da bir sure konaklar, etraftaki topraklarda ve ciftliklerde irgat olarak calisirlar. Yagmurlu ve soguk bir gecede sandalla, Canakkale bogazindan Anadolu topraklarina gecerler. Yolda hastalanan kucuk kiz karsiya gecislerinden kisa bir sure sonra vefat eder. Geride kalan uc erkekten en yaslilari, babalari, da Anadolu topraklarinda can verir.

Iki erkek kardesin yollari ise bir daha hic kesismemek uzere ayrilir.

Cakir gozlu kucuk kardes Yorgo, Osman Aga'nin ciftligine coban olur. Sessiz ve caliskandir. Bir gun gectigi yolda bir ses duyar, birinin bir sey okundugunu farkeder. Oturup dinler.

Sozlerini anlamadigi bu esere hayran olur.

- "Bu nedir?" diye sorar ciftlik sahibi Osman Aga'ya.
- "Kur'an" yanitini alir.
- "Kur'an nedir?" diye sorar.
- "Kur'an bizim kitabimizdir" der Osman Aga.
- "Ben de ogrenmek istiyorum" deyiverir genc Yorgo...

... Ve Rum Yorgo Ahmet olur o gunden sonra ...

Muslumanligi secen oksuz ve yetim Ahmet, Osman Aga'nin evlatligi olur. Soyadi kanunu ciktiginda Osman Aga sulalesi ile ayni soyadini alir.

Koyden bir kiz ile evlenir, iki oglu, bir kizi olur. Olene kadar Anadolu topraklarinda, musluman oldugu koyde yasar ve ayni koyde Hakk'in rahmetine kavusur. Inna lillahi ve inna ilayhi raciun.

Gelininin deyisiyle; "Akli erdikten" sonra, bir gun bile ustune gunes dogmaz. Gittigi yere bereket getirmesi ve titizligi ile unlenir. Temiz yasar, temiz ölür...

Osman Aga'dan kendisine gelen soyadi bugun; oglu>oglunun kizi>oglunun kizinin kizi tahin'in banka hesaplarindaki "Annenizin Kizlik Soyadi" bolumlerinde, Ingiliz topraklarinda ve sanal alemde yasamaktadir.

Nur icinde yatasin...




tahin

2 Comments:

Blogger ycurl said...

Ne guzel hikaye. Benim annemde Silistre, Bulgaristan dogumlu. Ikinci dunya savasinin ertesi gocetmisler. Hatta buyuk dayim askerligini yapmis orada. Bu yaz bana nasil Tuna nehrinde yuzduklerini anlatti :)

1/29/2006 08:38:00 am  
Blogger tahin said...

ycurl ve biyce; tesekkurler.
biyce; hikayeni merakla bekliyorum:)

1/29/2006 10:37:00 pm  

Post a Comment

<< Home