17 January 2006

Orthoreksiya

Bugunku Hurriyet'te "Cagin yeni hastaligi Orthoreksiya" baslikli bir haber vardi. Katkisiz, boyasiz, kanserojen madde icermeyen besinleri tuketmeye calismanin yani saglikli beslenmeye calismanin adi hastalik olmus da haberimiz yok! Sinir oldum. Hayir, ben de ozenle katki maddesi icermeyen, dogal olan urunleri tuketmeye calistigim icin degil; kanserojen madde iceren urunleri yememeye ozen gosterenleri hasta olarak damgaladiklari icin!

Elbette isi abartip dogal beslenmenin gozunden vuranlar da vardir muhakkak (bakiniz evde inek besleyenler!) ama bu durumda bile onlara hasta denemez. Insan nasil istiyorsa oyle beslenir, cig sebze yemek istiyorsa cig sebze yer; cig et yemek istiyorsa cig et yer.. Kime ne!

Bir psikiyatrimiz de; "Ürünlerin ambalajlarını saatlerce inceler, o ürünün içinde kanserojen madde, hormon, boya, katkı maddesi olup olmadığına abartılı şekilde kafa yorar." demis. Amcacim, burda paketlerin uzerinde hazir yaziyor zaten, saatlerce okumaya gerek yok. Urun katki maddesi, boya vs icermiyorsa acikca ve gururla paketin uzerine amblemi yapistiriyorlar!

Neden daha sagliklisi varken gidip de kanserojen maddeleri iceren urunu alayim ki? Aliyorsam da neden bunun adi hastalik olsun ki!

Henuz bir yil olmadi, kanserojen maddeler iceren urunler aciklandi ve supermarket raflarindan indiler. Gecenlerde yeni bir madde adi aciklandi, o maddeyi iceren urunler de yakinda raflardan inecektir. Insanlar bilincli bir sekilde tepkilerini ortaya koyuyorlar. Kanserojen maddeleri iceren urunleri almayarak mesela!

Bu durumdan, yapay maddelerle insanlarin sagligiyla oynayan uretici firmalar zararli cikacak diye hic uzulmuyorum acikcasi. Zaten "yasasin anti-emperyalizm:)

Bir de "viva zapata" vardi ki sadece bunu okuyanlarin anlayabilecegi eski bir olaydir kendisi, mazi deriz biz ona:) Bunu okuyan eski dostlardan herhangi birisi de zaten $ip diye kim oldugumu anlar:))


.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home