08 February 2006

Anne ve Cocuk

3 ekim 2005 pazartesi gunu "National Childminding Association"in konferasinsinda sunulmus olan arastirma cocuk bakim uzmani Penelope Leach tarafindan yurutulmustur.

6 yil suren, 1200 cocuk ve anneleri uzerinde uygulanan, cocuk gelisimi konusunda yapilan en detayli arastirmalardan bir tanesi olan sozkonusu arastirmaya gore; gelisim testlerinde; anneleri tarafindan yetistirilen bebekler ve cocuklar; anaokullarda, bakicilar tarafindan ya da ailenin baska bireyleri tarafindan yetistirilen bebekler ve cocuklardan cok daha yuksek sonuclar elde etmektedirler.

Bebeklik ve cocukluk zamanlarinin buyuk kismini cocuk yuvalarinda geciren cocuklar, digerlerine oranla cok buyuk bir dezavantaja sahip oluyorlar.

Annesi dogumdan sonra ise donen yeni dogmus bebekler, cok daha yavas sosyal ve duygusal gelisim gostermekte ve cok yuksek duzeyde sinirlilik gostermektedirler. Ayrica cogunlukla ice kapanik ve mutsuz olmaktadirlar.

36 ayliga kadar olan cocuklar kesinlikle, surekli olarak tek kisinin gozetiminde egitim ve bakim almalilar ve bu kisi ideal olarak anneleri olmalidir.

Arastirmanin verdigi mesaj acik olarak; bebek ve cocuk icin en iyisi "anne"dir.


Ceviri: tahin

1 Comments:

Blogger ladybird said...

paylasim icin tesekkurler ;PP okuduk, bilgilendik, uygulariz herhalde ? uygularmiyiz? uygulariz uygulariz ;-)

2/10/2006 08:21:00 am  

Post a Comment

<< Home