07 February 2006

Aminah Assilmi: Bir zaferin hikayesi!

Sene 1975, yer Amerika Birlesik Devletleri, Oklahoma Sehri.

Aminah universite egitimi almakta olan evli ve iki kucuk cocuk annesi, hristiyan, radikal feminist bir gazetecidir.

Tiyatro dersindeki musluman sinif arkadaslarinin hristyan olmalarini saglamak icin, onlarla tartisirken elinde guclu argumanlar olabilmesi adina Islamiyeti arastirmaya basliyor. 1.5 yil sonra da musluman oluyor.


Islamiyeti kabul ettikten sonra once eski arkadaslarinin buyuk bir kismini kaybediyor. Artik "eglenceli"olmadigi icin bir bir terkediyorlar Aminah'yi.

Annesi musluman olmasini kabullenemiyor, bir an once aklinin basina gelmesini umut ediyor.

Akil sagligi uzmani kizkardesi, Aminah'nin aklini kaybettigine karar veriyor ve onu bir akil hastanesine yatirmaya kalkisiyor.

Babasi normalde sakin, akli basinda, cevresindeki insanlarin akil danisman icin geldigi olgun bir adam. Ancak kizinin musluman oldugunu duyunca silahina sariliyor ve oldurmek icin yola cikiyor! "Sonsuza kadar cehennemde yanmasindansa olmesi daha iyidir" diyerek!!

Arkadassiz ve ailesiz kaliyor boylece...

Basortusunu taktigi ilk gun isinden atiliyor! Arkadassiz, ailesiz ve sonra da issiz..

Kocasi ile birbirlerini cok seviyorlar. Ancak Aminah islamiyeti arastirmaya basladiktan sonra cok durgunlasiyor, barlara gitmiyor, sessizlesiyor. Kocasi Aminah'nin hayatinda baska bir erkek olmasindan supheleniyor. Aminah kocasina durumu aciklayamiyor. "Bana ne oldugunu ona aciklayamazdim cunku ben de bana ne oldugunu bilmiyordum" diyor.. Kocasi ayrilmak istiyor, Aminah da esyalarini toplayarak evden ayriliyor.

Islamiyeti kabul ettikten sonra bosanmalari kacinilmaz oluyor. O yillarda islam Amerika'da cok iyi bilinmiyor, bugune gore cok daha yanlis taniniyor ustelik. Bosanma davasi sirasinda sirf musluman oldugu icin cocuklarinin velayetini alamama tehlikesiyle karsilasiyor. Hakim son karari aciklamadan once Aminah'ya 20 dakika sure ve iki secenek arasinda bir secim hakki veriyor. Ya Islam'i inkar edecek, musluman olmadigini ilan edecek ve cocuklarinin velayetini alacak ya da muslumanligini kabul edecek ama cocuklarini kocasina birakacak!!!

Aminah; "O 20 dakika hayatimin en aci dolu dakikalariydi" diyor. Bir tarafta cocuklarini bir gun, bir ay, bir yil icin degil ama bir omur boyu kocasina birakmak; diger tarafta mutlak gercegi cocuklarindan saklayarak iki yuzlu olarak yasamak... Daha sonraki yillarda cocuk sahibi olamadigi bir donemde doktorlar bunu o 20 dakikada cektigi acidan kaynaklanan komplikasyonlara bagliyorlar.

"Daha once hic etmedigim kadar cok dua ettim.. Cocuklarimi birakmak icin, Allah'tan daha emin-guvenli bir yer olmadigini biliyordum. Eger Allah'i reddedersem ilerde cocuklarima Allah'in mucizlerini gostermek icin hic bir sansim olmayacakti." diyor.

Aminah Islami secmeye karar veriyor. Biri kiz, biri oglan iki kucuk cocugu ondan alinarak eski kocasina veriliyor. Bir anne icin bundan daha buyuk bir fedakarlik olamazdi. Oyle bir fedakarlik ki hic bir maddi sebep icin degil sadece iman ve sarsilmaz bir inanc icin yapilan fedakarlik.

"Mahkemeyi, cocuklarim olmaksizin hayatin benim icin cok zor olacagini bilerek terkettim. Yuregim kaniyordu ama yine de dogru olani yaptigimi biliyordum" diyor Aminah.

Belki bulundugu bolgenin adalet sistemi zayifti, belki de Allah'in onun icin ozel bir plani vardi.

Aminah daha sonra dosyasini medyaya tasiyor ve bu adaletsizlikle savasiyor. Her ne kadar cocuklarinin velayetini geri alamasa da Colorado kanunlarinda degisiklik yapiliyor ve o gunden sonra anne ya da babanin velayet basvurusunun dini inanca bakilarak reddedilemeyecegi karari aliniyor.

Aminah Islami kabul ettikten sonra daha farkli, cok daha iyi bir insan oluyor. Ailesinin kendisine yonelik tepkilerine ragmen her firsatta onlara kart gondermeye, tasindigi zaman yeni adres bilgilerini iletmeye devam ediyor. Her kartin en altina daima Kur'an-i Kerim'den guzel ayetler yaziyor.

Ailesi uzerinde olumlu etki olusturmasi fazla zaman almiyor.

Ilk once 100 yasin uzerindeki buyukannesi musluman oluyor. Ve musluman olduktan kisa bir sure sonra da vefat ediyor.

Daha sonra musluman olan kisi ise Aminah'nin musluman oldugunu ogrendiginde onu oldurmek isteyen babasi.

Kizkardesinin musluman oldugunu ogrendiginde onu oldurmek icin evine giden ama sonrasinda islami kabul eden Hz. Omer gibi!

Bir kac yil sonra annesi musluman oluyor.

Aminah'yi akil hastanesine yatirmaya kalkan kizkardesi de musluman oluyor.

Aminah'nin oglu 21 yasina geldiginde annesini arayarak musluman olmak istedigini soyluyor ve o da musluman oluyor.

Bosandiktan 16 yil sonra eski kocasi da muslumanligi kabul ediyor. 16 yil boyunca Aminah'yi takip ettigini ve kendi kizlarinin da onun gibi musluman olmasini istedigini soyluyor. Aminah'ya gelerek daha once yaptigi her sey icin ozur diliyor.

Aminah musluman olduktan sonra ikinci evliligini yapiyor.Cocuk sahibi olmak istemesine ragmen doktorlar hic bir zaman tekrar hamile kalamayacagini soyluyorlar ona. Ama bir sure sonra, Allah'in ona belki de en guzel hediyesi olarak guzel bir oglu oluyor.

Eger Allah bir kuluna bir nimet vermek isterse O'nu bundan kim alikoyabilir ki?!

Allah'tan gelen bu nimete sukur olarak Aminah ogluna "Barakah" ismini veriyor.


Aminah'nin Allah yolunca yaptigi fedakarlik akil almazdi. Bu yuzden Allah, onun bu fedakarligina karsilik guzel nimetlerle odullendiriyor.

Musluman oldugunda kendisinden yuz ceviren ailesinin simdi cok buyuk bir kismi musluman.

Musluman oldugu icin arkadaslarini kaybetti, simdi ise pek cok kimse tarafindan seviliyor.

Basortusu kullanmaya basladigi icin isin atildi simdi ise Uluslararasi Musluman Kadinlar Birligi'nin (International Union of Muslim Women) baskani. Ulke capinda ragbet goren seminerler veriyor. Amerika Birlesik Devletleri Posta Birligine, Muslumanlarin dini bayramlari icin ozel "bayram pulu" uygulamasini (Eid Stamp) duzenledigi lobilerle, yillar suren ugraslarla resmen kabul ettiriyor.

Su anda da Ramazan ve Kurban bayramlarinin ABD'de resmi tatil olarak kabul edilebilmesi icin calisiyor.

Aminah Assilmi'nin hayat hikayesi bir inanc hikayesi. Bir sinav ve basari hikayesi, inancin zaferinin hikayesi!

Aminah'nin hikayesi hepimiz icin ornek alinacak bir hikaye. Allah'a guvenmenin ve inanmanin hikayesi!

Allah'in kulundan razi olmasinin ve verdigi vaatleri nasil gerceklestirdiginin hikayesi!

http://www.welcome-back.org
http://www.usps.com/news/







ceviri: tahin

1 Comments:

Blogger tahin said...

Amin inshallah n.e.y;
Insan surekli bir imtihanda oldugunu unutur da nefsine yenik duserse zamanla gevsekligine bahaneler aramaya basliyor. Bu bulunan bahaneler gittikce kemiklesiyor ve kisinin hayat felsefesi haline geliyor. Bahaneler uzerine kurulu cokmeye mahkum bir yasam suruluyor.

Allah yardimcin olsun. Cevre cok onemli, gordugumuz yanlislar, gunahlar zamanla kiside siradanlik&aliskanlik hissi olusturuyor. Bunlardan kendimizi korumak lazim. Cevrendekiler icin yapabilecegin belki de en guzel sey; dogru, dosdogru olman ve inandigin gibi yasaman.
Hidayet Allah'tandir, kullar sadece vesile olur.

Sevgiler.

2/08/2006 09:36:00 am  

Post a Comment

<< Home