08 July 2006

Namazin reklami olur mu?






Bir çok Arap televizyonunda yayınlanan reklâmda 2 genç, Playstation ile oyun oynarken ezan okunuyor. İşte o an her şey duruyor.

Suudi Arabistan'da bir derneğin gençleri namaz kılmaya teşvik etmek için hazırlattığı reklâm filmi uzun süredir gündemde. Bir çok Arap televizyonunda yayınlanan reklâmda 2 genç, Playstation ile oyun oynarken ezan okunuyor. İşte o an her şey duruyor.

"Herşeyi durdur" sloganıyla hazırlanan reklâmda gençler, oyunu bırakıp hemen camiye gidiyor. Namazdan sonra da kaldıkları yerden oyuna devam ediyorlar.



Kaynak: Yeni Safak







tahin

11 Comments:

Anonymous Anonymous said...

reklamını yapacağına keşke insanlara namazın ne olduğunu anlatabilselerdi... modern çağ insanı... görünüş özün önüne geçti...

7/08/2006 02:45:00 pm  
Blogger tahin said...

Haklisin tabii anonymous ama yine de olumlu tarafindan bakmak lazim.. Bu da bir caba sonucta. Sadece bununla kalmamali elbette ama dedigim gibi, bu da bir caba/calisma.

Peygamber Efendimiz zamaninda, namazi nasil kilmasi gerektigini bilmedigi halde, Efendimizle birlikte "yatip kalktigini" soyleyen bir sahabeye bile Peygamberimiz gulumsemis ve musamaha gostermistir. (Yanlis hatirliyor ve aktariyorsam Allah affetsin.)

Baslangica anlamsiz yatip kalkmalarla baslasa da, taklidin taklidi olsa da.. Namaz birakilmamasi gereken, en kiymetli ibadet..

Haluk Nurbaki hocanin, Namazin Sirlari isimli kisacik ancak dolu dolu bir kitabi var. Ilgilenenlere tavsiye ederim.

7/08/2006 05:36:00 pm  
Blogger rosygarden said...

Ben çok beğendim bu reklamı tahincim. Bu zamanın gençlerine onların anladıkları dilden konuşarak bazı şeyleri anlatmak gerekiyor.Bence süper olmuş çok güzel.

7/08/2006 06:02:00 pm  
Blogger divân said...

bu reklamlar bir kac senedir arap tvsinde gösteriliyor...
bir reklamda mesela, bir adam genc yasta vefat ediyor ve onun defnini falan gösteriyorlar, sonra da gec olmadan yapman gerekeni yap, cünkü nerde ne zaman ölecegin belli degil diye, namaza cagriyorlar..

bence gayet hos, tv biraz da ise yarasin bre..

7/08/2006 06:30:00 pm  
Blogger cenkunal said...

Emri bilmaruf nehyi anil münkerin günümüze uyarlanmış bir şekli olsa gerek.
Ama namazdan sonra tekrar oyuna dönmelerini göstermeseler daha uygun olurdu bence.

7/08/2006 07:16:00 pm  
Anonymous Anonymous said...

arabistanda emri maruf nehyi anilmünker polisi denilen bir grup polis var, ezan okunduğu anda dışarda kim varsa herkesi camiye göndermekle vazifeli bunlar. daha başka vazifeleri de var ama dikkat çekeni bu.

bence reklam gayet iyi, problem yok. her şeyin ruhunu, özünü aramaktan vazifeyi yapmayı ihmal ediyoruz bu devirde. hele bir namazı kılalım da ruhunu da anlarız nasıl olsa...

7/08/2006 09:12:00 pm  
Blogger birisinin yeri said...

Reklam üç şekilde olur.
1.Türkiye ya da diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi ticari şekilde 'reklamlar' başlığı altında iki nokta üst üste dersin ve yayınlarsın reklamını.

2. Sanki reklam yapmıyormuşçasına ama her an izleyiciye 'açıktan' sinyal göndererek yapılan reklamlar. Örneğin Rocky serilerinde görmeye alıştığımız (özellikle rocky 5' de ) peder, rock diyaloglarını hatırlayın...Ve haç sembollerinin nasıl da açıktan mesaj verme amaçlı kullanıldığını...

3.Konumuz dışı ancak reklam, etkileme, propoganda diye tabir edebileceğimiz 'üstü kapalı' mesaj gönderme durumları.
Örneğin Türkiye'nin kuzeyi için Kuzey Türkiye dersem ne olur ?
Ya da Türkiye'nin güneydoğusu için
'Güneydoğu Türkiye' gibi abuk bir ifade kullanırsam ne olur ?
zihinlerde Güneydoğu'nun sanki ayrı bir parça olduğu izlenimi uyanabilir. İşte bu da kitleleri üstü kapalı bir teknikle etkileme değil midir ?
Bugüne kadar Kuzey Irak için bir kez bile 'Irak'ın Kuzeyi' ifadesi neden kullanılmamıştır ?
Kuzey Irak denilerek, sanki oranın farklı bir bölge, ülke olduğu zannı uyandırılmaya çalışılmıştır.

Konu dağılmış gibi olmakla beraber, NAMAZ amacına yönelik bir 'çağrı'nın bu şekilde yapılmasında hiç bir mahsur olmadığını düşünmekle birlikte, teşvik edilmesi gerektiğini ve hatta bir kaç saatlik bir çok tebliğ içerikli film ya da belgeselden çok daha etkili olduğunu düşünüyorum.
Ancak reklamı bir daha seyrederseniz ezan okunduğunda çocukların yüzlerinde şekillendirilen ifadeyi beğenmedim.
Sanki çocuklarda şöyle bir yüz ifadesi var 'yaa, ne güzel oynuyorduk ama hadi neyse, namaz daha önemli tabii'
Belki reklamı yapanlar bu amaçla yapmadılar ancak çocukların yüzünde şöyle bir ifade olmalıydı :
'Hemen büyük bir olgunluk ve keyifle birbirlerinin yüzlerine bakmalı ve gönülden namaz kılmaya gidiyor gibi görünmeliydiler'
Ayrıca Cenk ünal arkadaşımın dediğini de katılıyorum.
Belki çok hayati bir şey değil ama, ilgi, algıyı dağıtmadan yayın, namaz ibadeti ile nihayetlendirilmeli idi..
Tahin bu konuyu webloguna taşıyıp bizleri bilgilendirip haberdar ettiğini için teşekkürler.
Elbette ne mutlu ve kutlu olsun ki, bu minik görüntüleri kaydedenlere..
Bu inceliği düşünenlere..

7/09/2006 06:42:00 am  
Blogger emircan said...

Bence günümüze göre uyarlanmış namazı teşvik eden veya en azından hatırlatan,bir reklam olmuş.Günümüzde genç nesil maalesef bir keşmekeş ve kaosun içerisindeler.Bu keşmekeş içerisinde bu şekilde dahi olsa namazın hatırlatılması güzel bir hadise olsa gerek.Hiç olmamaktansa..

7/10/2006 11:42:00 am  
Blogger Siyah Zambak said...

reklamda amacı da çok güzel, ben çook beğendim. sadece namazdan sonrasını lüzumsuz buldum,orda kesmeleri daha iyi olurdu..

7/10/2006 08:12:00 pm  
Blogger Ayşe said...

Küçük beyinleri etkileyebilecek bir reklam..Bu yaşadığımız devirde; çocuklarımızın içine Allah korkusunu aşılamak baya bi zor..
Bence tam yerinden yakalamışlar..
Futbol ve playstation hastası olan oğlum için; namazın hayatın zorunlu bir parçası olduğunu dille anlatmamdan daha etkili olur gibi geldi.Çünkü; yapılmasını istediğimiz hareketlerin mantığını çocuklara kabul ettirmek ve sempatik göstermek,bazen zor bazende imkansızdır.Onların sevdiği ve eğlendiği şeylerden yola çıkarak empoze edilmeli diye düşünüyorum.
Kendimden hatırlıyorumda;çocukken annem beni namaza alıştırmak için: namaz kılmazsan şöyle olursun böyle olursun diye korkuttuğu halde kaytarmak için sebepler arardım.Erkenden uyumuş gibi yapardım.Çünkü o korkuları ve mantığı beynimde canlandıramazdım.
Sanırım bunlar her çocuk için geçerlidir.
Sevdirmek için; sevdiklerinden yola çıkmak gerekir diye düşünüyorum.

7/11/2006 10:01:00 am  
Blogger tahin said...

Sizler gibi dusunen insanlarin cocuklari mashallah ne sansli:) Sans diye bir sey yok tabii ama onun yerine kullanacak kelime bulamamak ne kotu..

Sevgiyle yaklasan ve sevgiyle ogreten anne babalar.. Allah sizden razi olsun..

7/15/2006 01:38:00 am  

Post a Comment

<< Home