09 May 2006

Carly Fiorina ve "enlightened leadership"

Daha once yayinladigim bir yazi idi. Okumamis olanlar icin yeniden yayinliyorum.



Carly Fiorina, ( Carleton S. Fiorina) 1999-2005 yillari arasinda HP firmasinin baskanligini ve CEO'lugunu yurutmus olan bir Amerikali. Stanford Universitesi'nde Ortacag Tarihi ve Felsefesi okumus olan Fiorina, 26 eylul 2001 tarihinde, yani 11 eylulden sadece 15 gun sonra Minnesota'da "liderlik" uzerine bir konusma yapti. "Technology, Business and Our Way of Life: What's Next" baslikli konusmasina; teror kurbanlari ve ailelerine bassagligi dileyerek ve ABD'deki musluman topluma yonelik sagduyulu bir yaklasimi onererek baslamis, "I’ll end by telling a story." (Bir hikaye anlatarak bitirecegim) diyerek bitirmisti.



Konusmasinin orjinaline buradan ulasabilirsiniz: Tikla-Click
Yazinin son satirlarina dogru inerseniz; "I'll end by telling a story" cumlelerinden sonrasinda anlatilanlari bulabilirsiniz.



Konusmanin son bolumunun kabaca cevirisi burada:



"Bir zamanlar, dunyanin en buyugu olan bir uygarligi mevcuttu.


Bir okyanustan bir okyanusa, kuzey iklimlerinden tropikal iklimlere ve collere uzanan bir super devlet kurmayi basarmislardi. Hukum surdukleri topraklarda farkli kokenlerden ve inanislardan yuz milyonlarca insan yasadi.

Dillerinden bir tanesi, dunyanin buyuk bir kesiminin evrensel dili ve yuzlerce bolgenin insanini birbirine baglayan bir kopru oldu. Farkli milletlerin insanlarindan olusan ordusu o gune kadar hic bilinmeyen bir huzur ve zenginlik ortami sagliyordu. Bu uygarligin ticaret agi Latin Amerika'dan Cin’e ve bu ikisi arasindaki tum alanlara ulasiyordu.

Icatlar bu uygarligin mihenk tasi idi. Mimarlari; yer cekimine meydan okuyan binalar insaa ettiler. Matematikcileri; bilgisayarin kesfini ve sifreleme sisteminin olusturulmasini saglayacak olan cebiri ve algoritmayi kesfetti. Doktorlari; insan vucudunu inceledi ve hastaliklar icin yeni tedaviler buldular. Gokbilimcileri; gokyuzunu inceledi, yildizlari isimlendirdi ve uzaya yolculugunun ve bu alandaki yeni gelismelerin onunu acti.

Yazarlari binlerce hikaye yazdi. Cesaretin, romantizmin ve olaganustulugun hikayelerini... Kendilerinden oncekiler, hakkinda dusunmeye bile korkarken, sairleri aski yazdi.

Diger milletler fikirlerden korkarken, bu uygarlik fikirleri gelistirdi ve yasatti. Digerlerinin sansurculeri gecmis uygarliklarin bilgi birikimlerini yok etmekle tehdit ederken, bu uygarlik bilgiyi canli tuttu ve bu birikimin diger uygarliklara ulasmasini sagladi..

Bugunku modern bati uygarligi bu izlerin pek cogunu tasiyor olsa da ben 800 ile 1600 yillari arasinda hukum surmus olan; Osmanli Imparatorlugu’nu, Bagdat, Sam, Kahire yonetimlerini ve Muhtesem Suleyman gibi parlak yoneticileri iceren Islam Dunyasindan bahsediyorum.

Her ne kadar bu uygarliga olan borcumuzun farkinda olmasak da, onun bize verdigi “hediyeler” mirasimizin cok onemli bir parcasidir. Teknoloji Endrustrisi, Arap matematikcilerin katkilari olmasaydi var olmayacakti. Mevlana gibi Sufi sair ve filozoflar “benlik” ve “gerceklik” kavramlarimiza meydan okudu. Suleyman gibi liderler bizlere “hosgoru” ve “yerel yonetim” kavramlarini kazandirdi.

Belki Suleyman'in liderlik orneginden bir ders alabiliriz: Babadan kendisine miras kalan bir liderlik degil, kendi cabasi, kisisel yetenek ve basarisi uzerine kurulu bir liderlikti.

Hristiyan, Islam ve Yahudi geleneklerini iceren; cok sesli, cok renkli- birbirinden farkli- bir toplumun tum yeteneklerinden yararlanan bir liderlikti.

Kulturu, surekliligi, cesitliligi ve cesareti besleyen bu tarz bir enlightened* liderlik, kesifler ve zenginlikle dolu 800 yili yonetti."

enlightened*: Highly educated; having extensive information or understanding.

Ceviri: tahin



2 Comments:

Blogger cenkunal said...

O büyük ecdadı örnek almamız için illa böyle yabancı kaynkaların ispatlarını okumak zorunda kalmasak keşke.
Kim olursa olsun hakkı ve hakikatı beyan eden hakikatperver insanlarla dolsun bu dünya.

5/09/2006 08:29:00 pm  
Blogger tahin said...

Bunlari okusak da o ecdadi ornek almiyoruz ne yazik ki:(
Duaniza da amin diyorum.

5/09/2006 09:10:00 pm  

Post a Comment

<< Home